SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Hitno i bezuslovno donijeti Izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju
Tuzla


Zdravstvena mreža u BiH sa zadovoljstvom ističe da je na dnevnom redu 16. Redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, zakazane za srijedu, 21. decembra 2016. Godine Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju

Među isključenima iz sistema zdravstvene zaštite odnosno onima koji nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem najbrojniji su nezaposleni koji nisu registrovani kao takvi ili koji su propustili rok za prijavu u Zavode za zapošljavanje. Trenutno Zakonom o zdravstvenom osiguranju FBiH, član 19. tačka 12. i 14. , ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje nezaposlenih lica uslovljava se prijavom u određenom/iznimno kratkom roku (od 30-90 dana) na evidenciju službe za zapošljavanje. Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, član 2. Ljudska prava i osnovne slobode, obavezuje Federaciju da osigura najviši nivo međunarodno priznatih prava i sloboda utvrđenih u dokumentima navedenim u Aneksu Ustava, kao i da svim osobama na teritoriji Federacije osigura, između ostalog, i uživanje prava na zdravstvenu zaštitu. Također, u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, BiH je obavezna reformisati sistem zdravstvene zaštite u skladu sa evropskim standardima i pravima.

Zdravstvena mreža u BiH poziva zastupnike Parlamenta Federacije BiH da bezuslovno podrže Izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju i na taj način omoguće svim osobama na teritoriji Federacije ravnopravno uživanje prava na zdravstvenu zaštitu.

Zdravstvena mreža sa članicama "Partnerstvo za zdravlje" i "ICVA" iz Sarajeva, "Udruženje zemlja djece" Tuzla, "Udruženje roditelja u borbi protiv zloupotrebe droga - Ruka ruci" Bihać, "Udruženje oboljelih od šećerne bolesti" Bužim i "Amputirci" Bužim organizovali su potpisivanje peticije i ulične akcije u Bihaću 13.12.2016.godine, u Bosanskoj krupi 14.12.2016. godine, te će slične aktivnosti organizovati u narednom periodu širom Federacije BiH.

Za sve dodatne informacije budite slobodni da nam se obratite.
Kontakt email: damirlalicic@aph.ba , tel:033 627 652 .

 

 
 
 
Forum
 
 
- Jingl za projekat No1 - mp3 750 kb
- Jingl za projekat No2 - mp3 750 kb
- Jingl za projekat No3 - mp3 750 kb
 
 
 
Forum građana Tuzle - Hadži Bakirbega Tuzlića br.1, 75000 Tuzla; tel/fax +387 35 258 075, 258 079; e-mail: forum_tz@bih.net.ba
 
Početna    O nama    Projekti    Publikacije   Izvještaji    Arhiva    Kontakti