Forum građana Tuzle - SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Tuzla, 4. novembar 2016.
Tuzla


Odluka Vlade Tuzlanskog kantona da uskrati sufinansiranje za tri institucije kulture u Tuzli: Narodno pozorište, Međunarodnu galeriju portreta i Narodnu i univerzitetsku biblioteku "Derviš Sušić" je civilizacijski neprihvatljiv čin. Značaj ovih institucija prelazi granice Bosne i Hercegovine ako imamo u vidu činjenice da je Narodno pozorište Tuzla najstarije profesionalno pozorište u BiH, da je Međunarodna galerija portreta značajna u evropskim okvirima zbog svog fundusa likovnih dijela, i da je Univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" izvorište pisane kulturološke baštine od neprocjenjive vrijednosti, kao i njena izdavačka djelatnost, radi čega i nosi ime jednog od naših najznačajnijih književnika.
Uništavajući ove institucije, uništava se kulturno naslijeđe i tradicija, a istovremeno i kultura sjećanja na vrijeme koje je iza nas, ali i za generacije koje dolaze. Ukoliko postoji razum, ovakva odluka se ne može donijeti jer je ona štetna i po same donosioce.
Posebno naglašavamo da "švedski sto" koji se spominje u izjavi premijera nije njegovo vlasništvo, nego vlasništvo građana, a i novac s kojim raspolaže vlast je naš novac što bi konačno vlasti na svim nivoima morale shvatiti. Ne smijemo dozvoliti da se nastavi trend uništavanja institucija kulture u Bosni i Hercegovini jer time uništavamo i temelje ove države, te jer su ovakve vrijednosti, kao duhovna i kulturološka nadgradnja jednog društva, iznad svih drugih materijalnih interesa.

Forum građana Tuzle
Hadži Bakirbega Tuzlića 1.,
75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
035/ 258 075, 258 076, 258 079
forum_tz@bih.net.ba,
www.forumtz.org

Tuzla

 

 
 
 
Forum
 
 
- Jingl za projekat No1 - mp3 750 kb
- Jingl za projekat No2 - mp3 750 kb
- Jingl za projekat No3 - mp3 750 kb
 
 
 
Forum građana Tuzle - Hadži Bakirbega Tuzlića br.1, 75000 Tuzla; tel/fax +387 35 258 075, 258 079; e-mail: forum_tz@bih.net.ba
 
Početna    O nama    Projekti    Publikacije   Izvještaji    Arhiva    Kontakti