Izvještaj o održanom inicijativnom sastanku
Srijeda, 20.11.2013. godine u Tuzli, TC Dramar

IZVJEŠTAJ O ODRŽANOM INICIJATIVNOM SASTANKU
u srijedu 20.11.2013. godine u Tuzli, TC Dramar

U srijedu 20.11.2013. godine, sa početkom u 10.30h, u Tuzli, u TC Dramar centar, održan je Inicijativni sastanak za predstavnike udruženja građana osoba sa invaliditetom i predstavnike javnih ustanova i institucija, a na temu:

"Položaj osoba sa invaliditetom, posebno djece sa posebnim potrebama u sistemu obrazovanja i socijalne zaštite".

Sastanak je održan u okviru projektnih zadataka Foruma građana Tuzle kao nastavak planiranih aktivnosti, u okviru projekta AD program - komponenta IV: "Praćenje diskriminacije u BiH - 2013. godina" finansiranog od strane Fonda otvoreno društvo Sarajevo.

Odabir teme za ovaj sastanak nametnuo se sam po sebi i proizašao je iz sveukupnog dosadašnjeg rada organizacije, provedenog kako sa predstavnicima udruženja tako i sa predstavnicima nadležnih javnih ustanova institucija, koji su u neposrednim i kontinuiranim kontaktima i razgovorima ukazivali na posebno neravnopravan položaj djece sa invaliditetom, posebno djece sa posebnim potrebama, u svim segmentima bosanskohercegovačkog društva, a posebno u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite.

Provedena rasprava, koja je sadržavala dosta pitanja i razmjene bitnih informacija, iskustava i konkretnih iznešenih slučajeva diskriminacije učesnika sastanka, predstavnika javnih ustanova i institucija i predstavnika udruženja sa područja sjeveroistočne regije, ukazala je da su i njihova prava i njihov položaj kao osoba sa invaliditetom, a posebno djece sa posebnim potrebama, kroz brojne zakonske propise najčešće nedorečena, neprimjenjiva ili se jednostavno ne provode. Izgubljena između različitih nivoa vlasti i vrlo često izložena i prepuštena različitim tumačenjima i finansijskim situacijama nadležnih službi institucija koje o njima odlučuju, što je prije svega posljedica nedostatka jasnih i utvrđenih politika kada su u pitanju osobe sa invaliditetom a posebno kada su u pitanju prava i položaj djece sa invaliditetom.

Provedena rasprava ukazala je da su i osnovna prava i položaj osoba sa invaliditetom, posebno djece, u osnovi identični u oba entiteta.

Mira Mišić Jugović
Forum građana Tuzle

 
english
 
Forum
 
 
- Jingl za projekat No1 - mp3 750 kb
- Jingl za projekat No2 - mp3 750 kb
- Jingl za projekat No3 - mp3 750 kb
 
 
 
Forum građana Tuzle - Hadži Bakirbega Tuzlića br.1, 75000 Tuzla; tel/fax +387 35 258 075, 258 076, 258 079; e-mail: forum_tz@bih.net.ba
 
Početna    O nama    Projekti    Publikacije   Izvještaji    Arhiva    Kontakti