Arhiva

Od 1.11.2009. godine Forum građana Tuzle je realizovao projekat pod nazivom "Ustavne promjene u Bosni i Hercegovini - civilna inicijativa" kojeg finansijski podržao USAID, odnosno CCI.

 

- Više o projektu
-
Dokumenti

- Političke pretpostavke ustavnih promjena - Nerzuk Ćurak

- Diskriminacija u Ustavu Bosne i Hercegovine - dr Goran Marković
- Bosna i Hercegovina i Ustavne promjene - Građanski odgovor - Prof.dr.sc. Slavo Kukić
-
- Analiza ankete: Bosna i Hercegovine i pitanje Ustavnih promjena
-
-
Ustav BiH - izmjene i dopune 2010
- Predloženi amandmani na Ustav Bosne i Hercegovine
-

 

U okviru projekta: "Ustavne promjene u Bosni i Hercegovini - Civilna inicijativa", kojeg podržava CCI/USAID, FGT je odštampao plakat na temu "Jednakost pred zakonom", koja će biti i osnovna tema konferencije koja je zakazana za 27.3.2010. godine u Sarajevu.
Konferenciju će pratiti i medijska kampanja čiji je dio i plakat koji se nalazi u prilogu.

Klikni ovdje za preuzimanje plakata u PDF formatu. (1,36 mb)

 

- Lokalni izbori 2012. - Izborni programi
- Projekat Foruma građana Tuzle

Klikni ovdje za preuzimanje FINALNOG IZVJEŠTAJA

 
SAOPŠTENJE ZA MEDIJE
Lokalno je važno, a liste otvorene... BIRAJ!!!
Tokom predizborne kampanje za lokalne izbore 07. oktobra 2012, političke partije i kandidati su nastavili sa ranijom praksom neodgovornosti prema biračima - posmatrano na uzorku od 14 BH opština, svega 30% kandidata za načelnike opština ili gradonačelnike te 20 % političkih partija imaju predizborne programe. Dodatno, u dijelu opština/gradova pojedini kandidati nisu željeli da učestvuju u forumima sa građanima kako bi sa njima razgovarali o svojim predizbornim programima. Opisani manjak odgovornosti, vjerujemo, građani će imati na umu tokom izbornog dana.

Cjelokupno saopštenje možete preuzeto klikom ovdje

 
Održana javna debata - "Šta građani očekuju od novoizabranih vlasti?"
Četvrtak, 27.9.2012. godine, kino "Kaleidoskop"
Forum građana Tuzle u sklopu projekta "Šta građani očekuju od novoizabranih vlasti?" je organizovao Javnu debatu sa političkim subjektima kandidovanim za Opštinsko vijeće Tuzla u četvrtak, 27.9.2012. godine u 16.30 časova, te u 19.00 u sali kina "Kaleidoskop". Obzirom da se za Općinsko vijeće Tuzla kandidovalo 27 političkih subjekata, javna debata je iz tehničkih razloga bila podijeljena u dva dijela.
Na debatama je bilo prisutno mnogo zainteresovanih građana Tuzle.
 
Javna debata - Šta građani očekuju od novoizabranih lokalnih vlasti?
Ponedjeljak, 24 septembar - kino Kaledioskop Tuzla
Javna debata je bila prilika za građane Tuzle da se upoznaju sa kandidatima za načelnika Opštine Tuzla kako bi racionalno mogli odlučiti kome će ukazati svoje glasačko povjerenje!
Projekat se zajednički realizovao sa RTV Slon, sa ciljem da se čuje i glas naroda.
Pozivu su se odazvali aktuelni načelnik i kandidat Jasmin Imamović (SDP), Adi Rifatbegović (SDA), Zlatko Berbić (nezavisni kandidat) i Fikret Selman (SBB). Kandidat Hrvatske stranke prava BiH Zlatko Vidaković zbog drugih obaveza nije mogao doći.
Sala je bila mala da primi sve građane koji su imali želju vidjeti i čuti kandidate za načelnika Općine Tuzla. DEbata je dio projekta Foruma grtađana a vodili su je novinari RTV Slon te je trajala 90 minuta.

Audio zapis sa ove debate možete pronaći i preslušati na linku koji se nalazi ovdje >>.

 
LOKALNI IZBORI 2012. - IZBORNI PROGRAMI
Projekat Foruma građana Tuzle
U ponedjeljak 7. svibnja, Centralno izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine donijelo je službenu odluku o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji će se održati u nedjelju 7. oktobra/listopada 2012. godine. Na izborima će se birati vijećnici 78 općinskih vijeća u Federaciji BiH i 61 u RS-u, zatim načelnici 139 općina u BiH, vijećnici skupštine distrikta Brčko te vijećnici gradskog vijeća i gradonačelnik Banje Luke. U gradu Mostaru izbori se odgađaju dok se ne sprovede odluka Ustavnog suda BiH o načinu biranja vijećnika.
Tim povodom Forum građana Tuzle je pokrenuo novi projekat pod nazivom "Lokalni izbori 2012. - izborni programi", čiji sažetak možete preuzeti klikom ovdje
 
 
 
 
 
 
 
 
Forum gradjana Tuzle - Forum of Tuzla Citizens Arhiva - Archive
 
 
 
Forum
 
 
- Jingl za projekat No1 - mp3 750 kb
- Jingl za projekat No2 - mp3 750 kb
- Jingl za projekat No3 - mp3 750 kb
 
 
 
 
Forum građana Tuzle - Hadži Bakirbega Tuzlića br.1, 75000 Tuzla; tel/fax +387 35 258 075, 258 079; e-mail: forum_tz@bih.net.ba
 
Početna    O nama    Projekti    Publikacije   Izvještaji    Arhiva    Kontakti